Hoe donkerder de kleur, hoe beter !

Written by Website Administrator on . Posted in Judobanden

Bij veel verschillend gevechts- of verdedingssporten is het zo dat de beoefenaar van de sport zich kan onderscheiden van anderen door verschillende soorten en kleuren banden. Dit is ook bij judo het geval, evenals bij vele anderen sporten, zoals karate, jiu-jitsu en anderen. Meestal is dit het geval bij Japanse gevechtssporten, die ook wel bekend staan onder de verzamelnaam ‘Budo’. Het woord budo is samengesteld uit twee verschillende Japanse karaktertekens die samen ‘Pad van de krijger’ betekenen.

Bij Japanse gevechtssporten is de competitie factor over het algemeen van groter belang dan het geval is bij bijvoorbeeld hun Chinese buren. Deze hebben over het algemeen een versimpeld systeem van banden, waarin vaak alleen het verschil aan wordt gegeven tussen een Meester en de leerlingen. De Meester draagt over het algemeen een zwarte band en de leerlingen een rode band. Er zijn verder geen verschillen tussen leerlingen die met verschillende kleuren banden worden benadrukt.

Bij Judo is dit dus duidelijk anders. Hier is sprake van een systeem waarbij men onderaan begint met een witte band. Deze is vervolgens te verrijken door hier verschillende kleuren slips in te halen. Deze worden aangebracht op de band en geven daarmee de gradatie witte band aan. Dit is echter alleen gebruikelijk bij de witte band en niet bij de andere kleuren, behalve bij zwart. Na wit kan men vervolgens een upgrade maken naar de kleuren geel, oranje, rood, groen, blauw, bruin en tot slot de zwarte band. Judoka’s die de zwarte band hebben, kunnen vervolgens nog hogere graden krijgen, die ook wel een ‘dan’ worden genoemd. Dit is een status en graad die alleen voor de allerbesten van deze specifieke gevechtskunst is weggelegd. In het dan-systeem kan men tot de 11e dan halen, waat echter zelden tot bijna nooit voorkomt. Verder zijn er verschillende systemen, welke verschillen per soort en vorm van de sport die beoefent wordt. De opeenvolging van beginnend tot meer gevorderd, wat kleuren betreft, kan bijvoorbeeld zijn: wit, geel, oranje, blauw, groen, paars, bruin, zwart, rood-wit, rood en breed wit. Andere kleuren of kleurcombinaties zijn, afhankelijk van de stijl, ook mogelijk. Iedereen die een dojo (judozaal) betreedt, kan als hij of zij dat wil een witte obi (judoband) dragen. Er zijn stijlen, waarbij iedereen met opzet de witte band blijft dragen, om op die manier te voorkomen dat men uit ambitie probeert te snel een hogere judoband te halen, of men zich teveel met anderen gaat vergelijken. Er zijn ook stijlen die totaal geen onderscheid maken in de kleur van de obi (judoband).

We kunnen als eindconclusie dus stellen dat naarmate je als judo beoefenaar beter wordt, je elke keer een stuk verder komt in het bandensysteem en hiervoor beloont wordt met een kleur die elke keer een slag donkerder is als de vorige. Hoe donkerder je band dus is, des te beter je bent!